Lut16

Deska do krojenia

Wybór deski do krojenia wydaje się banalnie prosty – wystarczy pójść do sklepu i kupić pierwszą lepszą… Jednak sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana.

Najpopularniejsze są deski drewniane i plastikowe, można tez zakupić deski do krojenia wykonane ze szkła lub kamieni jak marmur, jednak nie sprawdzają się one zbyt dobrze. Zazwyczaj są ciężkie, trzeba obchodzić się z nimi ostrożnie, aby nie upadły, a dodatkowo tępią ostrze noży.

Nie wszyscy wiedzą, że drewno ma pewne właściwości antybakteryjne, dlatego świetnie nadaje się na deski do krojenia, dodatkowo jest to materiał wytrzymały. Wybierając deskę drewnianą trzeba zwrócić uwagę na jej twardość. Najtwardsze, a zarazem najdroższe są kokos, heban, buk i grab. Najczęściej deski do krojenia wykonywane są z sosny, orzecha, bambusa – są to materiały o średniej twardości, jednak o wiele tańsze.

Plastikowe deski są stosunkowo tanie i popularne, jedyną ich wadą jest fakt, że zazwyczaj mieszka na nich sporo bakterii. Jednak w przeciwieństwie do drewna można je myć w zmywarce i przy pomocy detergentów. Drewno powinno natomiast być jedynie myte wodą i wycierane do sucha, oraz impregnowane odrobiną oleju spożywczego.

Aby usunąć nieprzyjemne zapachy z drewna czy plastiku można zamoczyć je w roztworze wody i sody oczyszczonej. Najlepiej sprawdzają się klasyczne, prostokątne deski. Zazwyczaj posiadają one rączkę, która pozwala na przykład powiesić je. Warto powiadać przynajmniej dwa rozmiary desek, jedną bardzo dużą i drugą średnią. Dbanie o deski, oraz sprawdzanie ich stanu powinno wejść nam w nawyk – w końcu to na deskach przygotowujemy większość potraw.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.