Lut16

Dom bez piwnicy

Piwnica jest bardzo użytecznym pomieszczeniem w domu, można w niej składować przetwory na zimę, niepotrzebne na chwilę obecna rzeczy, znajduje się w niej kotłownia. Co zrobić jednak kiedy nasz dom nie posiada piwnicy?

W takiej sytuacji znajduje się wiele osób, które kupiły używany dom lub wykonały przebudowę budynku gospodarczego na mieszkalny. Dopiero w takiej sytuacji większość ludzi zaczyna zdawać sobie sprawę, jak funkcjonalna i użyteczna jest piwnica. W końcu jest jakiś powód dla którego prawie każdy nowobudowany dom posiada podpiwniczenie. Jeżeli w starym budynku nie ma możliwości wykonania podpiwniczenia (np. jeżeli planujemy dobudówkę, można przewidzieć wykonanie piwnicy pod nią) najlepiej postawić jest na strych.

Strych zazwyczaj jest o wiele mniej używany niż piwnica, wynika to z prostego faktu, iż strych jest o wiele cieplejszym pomieszczeniem, więc nie nadaje się za bardzo na przechowywanie żywności. Dodatkowo nie można na nim umiejscowić kotłowni. Jednak dobra izolacja stropu oraz dachu pomoże utrzymać stałą temperaturę na strychu, dzięki czemu możemy go przeznaczyć na składzik.

W ostateczności pomieszczenie zastępcze dla piwnicy może znajdować się na poziomie innych pokoi, planując remont warto więc przewidzieć trochę miejsca (około 6 metrów kwadratowych wystarczy w zupełności) na spiżarkę lub składzik. Planują takie pomieszczenie musimy przemyśleć dokładnie co będziemy głównie w nim przechowywać i jak często będziemy je odwiedzać. W ten sposób uda nam się ustalić optymalne miejsce położenia, można także rozważyć możliwość wejścia do składziku jedynie z zewnątrz budynku.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.