Paź16

Na ostrzu noża

Ostrzenie noży nie jest czynnością tak prostą jak mogłoby się wydawać. Wiele osób zaczyna myśleć o ostrzeniu noża dopiero kiedy nie jest on w stanie już nic więcej pokroić. Jest to niestety podstawowy błąd, który przyczynia się do szybkiego ich zużycia. Raz stępiony nóż nie jest w stanie szybko powrócić do swojego poprzedniego stanu.

W przypadku kiedy nóż jest bardzo stępiony należy go oddać o serwisu na ostrzenie, wtedy przy pomocy specjalnej ostrzałki zostanie on naostrzony ponowienie. Jeżeli nie mamy możliwości oddania do serwisu, można do zadania wykonać samemu lub komuś je powierzyć. Wiadomo, że takie ostrzenie wykonane w warunkach domowych nie będzie idealne i później przy pomocy ręcznej ostrzałki trzeba będzie wyrównać ostrze. Jednak warto pamiętać, że nawet takie domowe ostrzenia pomaga nożom zachować ostrość na dłużej.

Teoretycznie po każdym użyciu, nóż powinien być umyty, wytarty do sucha, a potem przy pomocy ręcznej ostrzałki podostrzony. Jeżeli kroimy dużo twardych warzyw, czy większe porcje mięsa czynność  ta powinna być wykonywana w trakcje pracy kilkukrotnie! Nóż przesuwamy po ostrzałce od dołu do góry, szybkimi, pewnymi ruchami starając się  być pod odpowiednim katem. Jednak w rzeczywistości mało osób stosuje takie rozwiązanie. Jest to duży błąd, który niszczy ostrze noża.

Warto wyrobić sobie nawyk codziennego ostrzenia, w ten sposób krojenie i użytkowanie noża stanie się o wiele bardziej przyjemne i nie będziemy musieli zmagać się z tępymi ostrzami! Tak samo jak w przypadku noży powinno postępować się z nożyczkami, jednak te w przypadku kiedy wymagają porządnego ostrzenia lepiej oddać w ręce profesjonalisty. Wynika to z fakty, że ostrze nożyczek jest grubsze i wymaga być precyzyjniej naostrzone.

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.