Wrz16

Patelnia to podstawa

Patelnia to jedno z najczęściej używanych narzędzi w domu, jest bardzo funkcjonalna i jej wybór powinien być przemyślany. Najpopularniejsze są patelnie teflonowe, pokryte specjalną powłoką o której nic nie przywiera, można często używać ich bez użycia kropli tłuszczu. Najlepsze są te które mają grubsze powłoki teflonowe, ponieważ istnieją też patelnie z małą powłoką, która nie sprawdza się dobrze i bardzo szybko niestety ściera.

Innymi bardzo popularnymi patelniami są te wykonane z żeliwa, są bardzo ciężki, jednak dużo lepsze niż patelnie stalowe. So patelni stalowej bardzo łatwo przywierają rzeczy i zazwyczaj nie nadają się do przygotowywanie wielu potraw. Dlatego jeżeli trzeba wybierać pomiędzy stalą a żeliwem, lepiej wybrać te drugie. Taka patelnia jest jednak dosyć ciężka i nieporęczna. Łatwo ja upuścić, a można mieć pewność, że upadek nie skończy się źle dla patelni, ale dla naszych stóp i kafelek tak. Patelnie żeliwne są doceniane ponieważ bardzo długo trzymują one ciepło, przez co można przygotować posiłek trochę wcześniej.

Specjalnym typem patelni, zaczerpniętym z kuchni chińskiej, jest wok. Wok jest  bardzo pojemny i można w nim przygotować potrawę dla całej rodziny. Na pewno przyda on się w każdym domu, tak samo jak patelnia do naleśników.

O patelnie należy odpowiednio dbać, nie zaleca się szorowania ich detergentami, raczej lekkie przepłukanie. Jeżeli metalowa patelnia zaczyna rdzewieć to należy przetrzeć ją szmatką lub papierowym ręcznikiem z odrobiną oleju jadalnego.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.