Maj21

Płytki ceramiczne do kuchni

W kuchni podłoga wykończona powinna być materiałami, które są odporne na wilgoć. Powinny być również trwałe i proste do utrzymania w czystości. Dlatego płytki ceramiczne są nadal bardzo popularne w kuchni. Musimy jednak pamiętać, że ich parametry powinny być odpowiednie. Muszą posiadać duże mechaniczne właściwości. Powinny być także odporne na czynniki chemiczne. Muszą również posiadać antypoślizgowe właściwości. Klasa ścieralności jest najważniejszym parametrem ceramicznych płytek i stanowi o ich jakości. Ważną cechą jest również ich twardość, dzięki temu stają się wytrzymałe na wszelkie zarysowanie. Fugi w kuchni powinny być wykonane w szarym albo innym ciemnym kolorze. Dzięki temu nie brudzą się tak łatwo i wyglądają bardziej estetycznie. Najbardziej odporne na wilgoć, detergenty oraz różnego rodzaju uszkodzenia są specjalne masy tworzone na bazie cementu, które są dodatkowo wzbogacone sztucznymi tworzywami. Mniej odporne, ale również dobre do pomieszczeń uczęszczanych czy mokry są epoksydowe spoiny. Po zastygnięciu ich powierzchnia podobna jest do plastiku. Reliefy są jednym z głównych elementów, które zapewniają płytkom dużą antypoślizgowość.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.