Gru16

Sałatki – z czym to się je?

Chyba każdy uwielbia świeże sałatki, świetnie smakują w upalne lato i tęsknimy za nimi zimą. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy z jakich ułatwień możemy skorzystać przygotowując sałatkę!

Pierwszym z nich jest wirówka do sałatki, to proste urządzenie osuszy sałatę bardzo dokładnie. Dodatkowo sałata zachowa jędrność i soczystość na dużej, ponieważ nie będzie ręcznie wyciskana. Nie jest to drogie urządzenie, ale powinno znaleźć się na wyposażeniu każdego domu. Wielką zaletą jest możliwość wykorzystania także przy myciu innych warzy i owoców.

Sałatę zazwyczaj serwujemy w byle jakiej misce, lecz powinna ona być serwowana w przezroczystych misach. Najlepiej jeżeli mają one wysokie krawędzie, wtedy przy mieszaniu i nabieraniu nic na pewno nie będzie wylatywało na stół. Takie miski stanowią zazwyczaj same w sobie ozdobę kuchni.

Przy przygotowaniu sałatki przydają się moździerz i młynek do kawy. Dzięki ich użyciu można przygotować świeże zioła do użycia w naszych sałatkach. Z takich świeżo zmielonych ziół powstają przepyszne sosy i dipy. W kuchni przydadzą się też drewniane sztućce do mieszania sałatki i jej nakładania. Takie sztućce nie zmieniają smaku sałaty, a przy tym są ładne i funkcjonalne.

Warto zaopatrzyć się w te wszystkie rzeczy, tak aby gotowanie stało się prawdziwą przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. Tylko dzięki ułatwianiu sobie życia będziemy mieli więcej czasu i radości z niego.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.