Mar16

Wszystko na swoim miejscu

Prawidłowo zaprojektowany rozstaw pomieszczeń jest sprawą indywidualną. Tak samo jak dobre dobranie miejsca w kuchni, kilka rad pomoże nam na pewno umieścić wszystkie sprzęty w odpowiednim miejscu.

Na początek w kuchni należy wyróżnić dwa miejsca, pierwsze to miejsce gdzie przygotowujemy potrawy, drugie to gdzie je gotujemy. Miejsce przygotowania powinno znajdować się maksymalnie blisko zlewu, kosza na śmieci, oraz lodówki. Powinniśmy mieć także bliski dostęp do zapasów żywności i bez problemów móc po nie sięgać. Szafki nie powinny więc być zbyt wysokie, a dobrane do naszego wzrostu. Oczywiście najlepiej jeżeli piekarni i kuchenka nie są zbytnio oddalone od miejsca przygotowywania. Do przygotowywania potraw świetnie sprawdza się stół, który dobrze jest ustawić centralnie w kuchni.

Niedaleko kuchenki, oraz piekarnika najczęściej trzyma się wszelki przyprawy, aby w  czasie pieczeniu lub gotowania można je łatwo dosięgnąć. Najczęściej zamyka się je w małych pojemnikach i ustawia na blacie. Bardzo niewygodne jest wyjmowanie w trakcie gotowania przypraw z papierowych torebek, które łatwo się brudzą i ich zawartość rozsypuje się. Blisko kuchenki umieszcza się też zazwyczaj makaron, ryż, mąkę i inne składniki, które mogą przydać się czasie gotowania.

Jeżeli mamy zmywarkę to naczynia zazwyczaj przechowuje się bardzo blisko niej, natomiast jeżeli jej nie posiadamy to miejsce na nie powinno znajdować się blisko zlewu. W ten sposób suche naczynia szybciej trafią na miejsce.

Najłatwiejsze w planowaniu są kuchnie w kształcie delikatnego prostokąta. Ich kształt pozwala optymalnie wykorzystać całą powierzchnię. Projektując kuchnie powinniśmy unikać dużej ilości okien. Mogą one przeszkadzać w wygodnym umieszczeniu mebli w kuchni.

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.