Kwi16

Wybór odpowiednich noży

Noże są jednym z najbardziej użytecznych rzeczy w kuchni, Bez ich posiadania nie byłoby możliwości łatwego przygotowywania posiłków i towarzysza one człowiekowi od dawna. Jakie noże najlepiej wybrać?

Ostatnio dosyć popularne są noże ceramiczne. Wykonane są one całe z ceramiki i producenci dają długą gwarancję na ich ostrość. Jednak ich cena jest spora przez co odstrasza to wiele potencjalnych kupujących. Nie ma także możliwości samodzielnego ich naostrzenia, trzeba w tym celu oddawać je do specjalnego serwisu. Mimo tych niedogodności noże ceramiczne są doceniane i bardzo popularne. Można tak jak inne noże, kupić je w gotowych zestawach lub pojedynczo. Warto w ich przypadku wydać trochę więcej, ponieważ w ich przypadku jakość idzie w parze z ceną. Fakt ten wynika z procesu produkcyjnego, który jest skomplikowany i jego dobre wykonanie wymaga dużych nakładów finansowych. Nadal bardzo popularne są noże stalowe, wykonywane ze stali nierdzewnej. Są one tańsze, można je ostrzyć we własnym zakresie.

Jakie noże powinny znaleźć się w naszej kuchni? Na pewno podstawą są : mały nożyk do obierania warzyw, większy nóż to krojenia warzyw, oraz tak zwany nóż szefa kuchni, który jest uniwersalnym nożem. Dodatkowo poleca się zakupić nóż do mięsa, który jest elastyczny. Jeżeli spożywamy dużo ryb, to istnieje także odpowiedni nóż do ich krojenia i filetowania, nie ma potrzeby kupować go kiedy kupujmy już gotowe filety. Użyteczny jest także nóż do pieczywa, wyglądem różni się bardzo od innych noży, ponieważ jego ostrze pokryte jest ząbkami. Nadaje się on świetnie nie tylko do chlebów i bułek, ale także do krojenia ciast, oraz przekrawania biszkoptów.

Aby zapewnić sobie dobrą kondycję noży na długie lata powinny one być regularnie ostrzone. Po każdym użyciu należy je wytrzeć do sucha i odłożyć na miejsce.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.